Så fungerar solceller och solel

Funderar du på att skaffa solceller? Då har du säkert många frågor och funderingar. Nedan besvaras några av de vanligaste frågorna.

1. Generellt om solceller

Vad är solceller gjorda av?

Kiselbaserade solceller är den vanligaste varianten följt av glas och aluminium.

Vad är en växelriktare?

Växelriktaren är den del i solcellsanläggningen som omvandlar likström till växelström. Den ser också till att den el som produceras i första hand går in i fastigheten och eventuell överskottsel matas ut på elnätet. En växelriktare behöver en LAN-kabel eller ett starkt wifi och ska helst stå så nära huvudcentralen som möjligt.

Har man ett batteri så ser växelriktaren till att detta också laddas innan eventuell överskottsel matas ut på elnätet. Växelriktaren installeras oftast vid skåpet för inkommande el eller till fastighetens elcentral/undercentral.

Vad är en optimerare?

Optimerare är elektroniska komponenter som sätts direkt på en solpanel för att maximera dess elproduktion. Optimeraren gör så att du kan följa hur mycket el varje panel producerar. Den gör även att inte andra solpaneler inte berörs om en modul får en minskad effekt på grund av till exempel skugga.

Behöver jag rengöra mina solceller?

Anläggningen är i stort underhållsfri, regnvattnet gör rent panelerna från pollen och damm m.m. Vi rekommenderar inte att spola vatten på panelerna då det finns risk för kalkavlagringar samt att glaset på panelerna kan spricka. Vi avråder från att gå på panelerna då det lätt kan resultera i så kallade mikrosprickor och trasiga paneler samt att det även innebär stor halkrisk. Rekommendationen är därför att den personen som utför eventuellt underhåll av anläggningen går på taket och inte på panelerna.

Kräver min solcellsanläggning någon service eller underhåll?

Underhåll av anläggningen kräver inga större insatser. Leverantören av solceller har oftast en funktionsgaranti som standard. Att hålla koll på anläggningen och identifiera eventuella fel är dock ett ansvar du som kund har. Det bästa sättet att säkerställa anläggningens funktion är att undersöka att den producerar på daglig basis. Produktionen kan dock ibland visa noll, exempelvis när vädret är mulet eller om det ligger snö på panelerna. Det är även en fördel att se över vegetationen i närheten av anläggningen så att den inte skuggas i onödan.

2. Solceller priser & lönsamhet

Är solceller verkligen en ekonomiskt lönsam investering?

Ja, i de allra flesta fall. Anläggningen kommer att producera el från första stund den kopplas in. Det betyder att behovet att köpa in el från din elleverantör sjunker, och att du vissa dagar kanske klarar dig helt på din egenproducerade el. Ofta producerar du till och med mer el än vad du själv kan använda och denna överskottsproduktion går att sälja till elbolagen, vilket i sin tur kan ge en regelbunden inkomst.

Inte att förglömma så kommer din fastighet förmodligen blir mer attraktiv på marknaden om du skulle välja att sälja i framtiden eftersom driftskostnaderna för bostaden sjunker med egenproducerad el. 

Vad kostar solceller till mitt tak?

Det beror självklart på en mängd faktorer. Hos vår partners solcellskalkylator får du en ungefärlig prisuppgift på bara några minuter.

Solceller priser: Vad kostar solceller per m²?

Rent generellt kan man säga att priset per m² blir mindre ju större anläggning man köper. Solceller och priser är annars ett intressant tema och många väljer att begära in offerter från ett antal olika leverantörer för att på så sätt kunna jämföra priser på solcellerna. Det är då viktigt att se till att man inte jämför äpplen och päron. Undersök noga vad det är du får för pengarna. En del solceller kan verka billigare vid ett första ögonkast.

En viktig fråga att ställa är till exempel om solpanelerna är utrustade med optimerare som gör att de producerar solel effektivt också när delar av anläggningen skuggas. Solcellernas pris, och därmed offerten, påverkas som allting annat av kvaliteten och servicen på det som offereras.

3. Installation & leverantörer

Hur går det till rent praktiskt från offert till installation?

Först av allt behöver du en offert. Dubbelkolla alltid vad som ingår i offerten så att allt är inkluderat och att du inte får några extrakostnader i efterhand. Du vill ha svart på vitt vad som ingår. Många väljer att ta in offerter från flera olika leverantörer. När du väl har bestämt dig och sagt ja till en offert är det dags att få panelerna på plats. Själva monteringen tar cirka 2-4 dagar för en normalstor villa.

Ibland behöver din nätägare uppgradera eller byta ut din elmätare, så att den ska kunna mäta både elen du säljer och elen du köper. Detta steg ansvarar nätägaren för och din installatör kan inte påverka när det sker. När bytet är gjort får du ett anläggnings-ID och kan påbörja din produktion. För att sälja el till nätet behöver du elavtal med produktionsavtal.

Installera solceller - vad får man göra själv?

Det är bara den som är registrerad som installatör hos Elsäkerhetsverket som får installera solceller.

Det finns många leverantörer på marknaden. Hur vet jag vilka solcellspaneler som håller måttet?

Att köpa solceller är en investering med en lång tidshorisont. Då gäller det att välja kvalitet och vi rekommenderar att du noga kollar upp vilka solceller leverantören erbjuder innan du bestämmer dig. Det finns stora kvalitetsskillnader. Tänk också på att välja en solid leverantör som du vet kommer att finnas kvar om några år. Livslängden för solpaneler är runt 30 år och skulle något hända om ett antal år vill du kunna reklamera utan problem. 

Vad krävs för att man ska kunna installera solceller?

Det går att montera solceller på de flesta takbeläggningar förutom Eternit.

  • Huset behöver vara anslutet till elnätet och ha en elcentral
  • Minsta huvudsäkring för att ha en anläggning är 16 A
  • Taket behöver till största del vara fri från skugga

Kan jag som kund snabba på processen?

Nej, ärenden gällande solcellsanslutningar hanteras i turordning och kommunikation görs mellan anslutningsingenjörerna på Kraftringen och din installatör.

Vad begränsar vilken effekt på anläggningen som jag som kund kan installera?

Denna förfrågan besvaras genom din föranmälan, där anslutningsingenjörerna kontrollerar din anslutningspunkt, befintlig säkringsstorlek samt inkommande service till din fastighet.

Vad behövs för att kunna göra en utökning av befintlig solcellsanläggning?

Om du som kund vill utöka din anläggning som eventuellt även kommer kräva en uppsäkring, så krävs det att en ny föranmälan inkommer av din installatör.

Vad är ett installationsmedgivande?

Det är information om att arbetet får lov att påbörjas och innehåller information om Kraftringens krav på anläggningar som ska anslutas till elnätet.

4. Elmätare

Behöver elmätaren på min anläggning bytas?

För att kunna sälja den el som matas ut på elnätet behöver du ha en timmätare som mäter både den el som matas ut och den el som matas in på elnätet. Vissa äldre mätare klarar inte av att skilja på in- och utmatningen utan mäter allt, även din produktion som förbrukning. Därför ska du inte sätta igång din anläggning förrän elmätaren är bytt.

Mätarbytet görs kostnadsfritt av ditt elnätsbolag efter att din solcellsanläggning är färdiginstallerad. Om mätaren på din anläggning redan är bytt och har märkena Sagemcom eller Iskrameco behöver mätaren inte bytas.

5. Solcellsanläggning – koppla solceller till elnätet

När kan jag börja använda min anläggning?

När anläggningen har en godkänd anslutning till elnätet och din fastighet har en elmätare som mäter både in- och utgående ström kan anläggningen driftsättas. Anläggningen får ej tas i drift innan den har kontrollerats och godkänts av Kraftringen Nät.

Vem ansvarar för driftsättningen av en produktionsanläggning?

Kraftringen Näts ansvar slutar efter elmätaren, så själva driftsättningen av produktionsanläggningen ansvarar elinstallatören och kunden för.

Utför Kraftringen besiktning på min solcellsanläggning?

Kraftringen Nät utför ej en besiktning av själva solcellsanläggningen utan enbart anslutningspunkten till elnätet. Ansvaret för att besiktiga solcellsanläggningen ligger på elinstallatören och kunden.

6. Solcellsbatteri – lagra solenergi

Går det att lagra solel?

Det går utmärkt, men i så fall behöver du ett solcellsbatteri. Solen lyser som bekant inte dygnet runt, vilket innebär att elproduktionen varierar under dagens 24 timmar. Under natten när det är mörkt ute sjunker produktionen till noll. Att då lagra el i ett solcellsbatteri och använda den under dygnets mörka timmar är ännu ett steg mot att bli självförsörjande. Här kan du läsa mer om batterilager.

Vad kostar ett solcellsbatteri?

Kostnaden för att installera ett solcellsbatteri varierar beroende på batteriets storlek och tillverkare. Som tumregel kostar ett solbatteri mellan 40 000 och 100 000 kronor med en heminstallation.

7. Sälja solel

Vad händer om jag inte använder all el som produceras när solen skiner?

Ofta händer det att du producerar mer el än vad du själv behöver i den stunden. Din solcellsanläggning är kopplat till elnätet via husets elsystem. Det innebär att den el du inte själv använder automatiskt matas ut på elnätet. Om du inte har ett solcellsbatteri kan du välja att sälja överskottet genom att teckna ett elhandelsavtal med oss. Vanligast är att du har både förbruknings- och produktions elhandelsavtal med samma bolag. Här kan du läsa mer om hur det fungerar om du vill sälja solel till oss.

Hur kan jag få skattereduktionen för överskottselen som jag säljer?

Du som har en solcellsanläggning med en huvudsäkring på högst 100A har rätt till skattereduktion på 60 öre/kWh för den överskottsel som anläggningen matar ut på nätet. Du kan inte få skattereduktion för fler kilowattimmar än vad du själv köper och du kan få reduktion för max 30 000 kWh per år.

Hur vet jag hur mycket el jag säljer?

Din totala produktion på din anläggning följer du via en app som är kopplad till din växelriktare eller på Mitt Kraftringen.

8. Föranmälan & färdiganmälan

Vad är en föranmälan?

Innan ett arbete ska utföras i Kraftringens Nät måste en behörig elinstallatör skicka in en föranmälan i god tid. Därefter får elinstallatören ett installationsmedgivande med information om vilka standarder som gäller för det specifika arbetet. Läs mer om föranmälan!

Vem gör en föranmälan på en solcellsanläggning?

Du som kund kontaktar en behörig installatör som gör en föranmälan till Kraftringen Nät. Har du köpt en helhetslösning av en leverantör så är det leverantörens elektriker som gör föranmälan. 

Hur lång tid tar det innan föranmälan är godkänd?

En föranmälan hanteras och godkänns för närvarande 1-3 månader efter det att anmälan inkommit till oss.

Kan jag som kund själv skicka in en föranmälan på min anläggning?

Nej, detta kan bara en behörig installatör göra.

Vad är en färdiganmälan?

Elinstallatören ska skicka in en färdiganmälan efter att ha utfört arbetet enligt installationsmedgivandet.

9. Nätberäkning och nätförstärkning

Vad är en nätberäkning?

Det innebär att nätägaren kontrollerar att elnätet klarar av att ansluta solcellsanläggningen till elnätet.

Vad är en nätförstärkning?

Om en nätförstärkning krävs så behövs oftast inkommande kabel bytas ut men det kan även krävas mer arbete längre ut i elnätet.

Behöver jag som kund betala för en nätförstärkning?

Nej, så länge mätarsäkringen inte överstiger 63A behövs inte det.

Solcellskalkylator - räkna potentialen på ditt tak

(Du kommer att skickas vidare till vår partner Svea solars solcellskalkylator)

Information från Kraftringen Energi AB

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon