Varifrån kommer gasen?

Vad är det egentligen för gas jag pumpar in i min bil eller får levererad hem till min gaspanna? På den här sidan reder vi ut begreppen för dig som vill veta lite mer.

Det svenska stamnätet för gas sträcker sig längs västkusten, från Trelleborg i söder till Stenungssund strax norr om Göteborg. Den gas vi har i nätet består främst av metan. Metan är en kemisk förening (med beteckningen CH) och är känd under många namn men de två vi kommer prata om är naturgas och biogas. Båda är samma gas så varför förvirringen med två namn? Jo, de olika namnen används för att visa vilket ursprung gasen har. Naturgas är ett fossilt bränsle och levereras från till exempel danska oljefält i Nordsjön. Biogas är ett förnybart bränsle som ingår i ett naturligt kretslopp. Den tillverkas till exempel i avloppsreningsverk och i särskilda anläggningar där man använder matavfall eller jordbruksprodukter i processen.

Är min gas grön?

På många sätt fungerar gas sedan på samma sätt som el. Det går inte att veta om gasen i din bil eller ditt hem är fossil eller förnybar, men om du har ett handelsavtal med oss på Kraftringen så har du sett till att förnybar biogas motsvarande din konsumtion har tillförts gasnätet. Köper du gas från Kraftringen kan du vara trygg med att ha gjort ett hållbart val!

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon