Här finns Kraftringens elnät

Kraftringens elnät finns i Skåne, Blekinge och Småland. Den samlade längden på alla våra elnätskablar är 1 000 mil och om all kabel hade legat på en rak linje hade nätet sträckt sig hela vägen till Brasilien. 

På kartan ser du hur vårt elnät sträcker sig.

kraftringen-elnat.png

Så fungerar elnätet

Efter att elen har producerats i kraftverket har den en lång väg att färdas innan den landar i ditt vägguttag. Alla kraftverk är anslutna till stamnätet, vilket ägs av den statliga myndigheten Svenska Kraftnät. Stamnätet kan liknas vid elens motorväg och går genom hela landet, från norr till söder.

I stamnätet är spänningen på elen fortfarande mycket hög – ungefär 400 000 volt. Stamnätet binder också ihop vårt elnät med våra grannländers, så att vi kan handla el av varandra.

Från stamnätet transporteras elen vidare till regionnätet. Här transformeras elen från 400 000 volt till någonstans mellan 130 000 och 20 000 volt. Vissa stora elintensiva industrier och elproducenter är anslutna direkt till regionnätet.

Elen leds sedan vidare till lokalnätet, vilken är den typ av elnät som Kraftringen äger. Det lokala elnätet leder elen ut till alla hushåll och mindre industrier. Elen transformeras också ner till 230 volt, vilket är den spänning elen har när den till slut landar hemma hos dig. 

På vägen hem till dig omvandlas elen från högspänningsel på 400 000 volt till användbar hushållsel. Elen som kommer ut ur dina eluttag har bara 230 volt.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon