Ledningskollen – när du ska gräva eller utföra markarbeten

Vid akuta utsättningar ring då 010-122 70 00 (dygnet runt).

Om du planerar att gräva, schakta, spränga eller utföra andra markarbeten, behöver du vara säker på att det inte finns några ledningar som kan skadas vid arbetet. Annars riskerar du att bli skadeståndsskyldig.

Genom att gå in på ledningskollen och skapa ett konto kan du enkelt skapa ett ledningsanvisningsärende. Tjänsten ledningskollen finansieras av offentliga medel och är kostnadsfri. Där finns detaljerad information om hur du skapar och hanterar ett ledningsanvisningsärende. 

Du fyller i den information som behövs och en förfrågan skickas sedan till alla ledningsägare som har infrastruktur i det berörda området. Ledningsägarna återkommer sedan till dig med kartunderlag och kan boka tid för eventuell utsättning. Utsättning innebär att ledningssträckningen markeras fysiskt på marken genom exempelvis pinnar eller sprayfärg. Var ute i god tid innan grävarbetet så du hinner få kartor och/eller utsättningar utförda. En utsättning kräver normalt 4 arbetsdagars varsel. Tänk på att kartor och annat underlag du får är giltigt i max 30 dagar.

Avgrävning

En avgrävd ledning ska alltid anmälas till vår Felanmälan 010-122 70 00 så att vi kan säkerställa att det inte finns någon fara och återställa ledningen. Den avgrävda ledningen kommer att faktureras den som orsakat avbrottet. Se vilka priser som gäller i pris- och regleringslistan nedan.

Ledningskollen – för framtida markarbeten

Följande ärendetyper hanteras också via Ledningskollen.se, men är ogiltiga som underlag för att utföra markarbeten: 

  • Projektering avser information om befintlig infrastruktur via kartunderlag, för framtida markarbete.
  • Samordning används för att erbjuda andra aktörer grävsamordning.
  • Samhällsplanering används för arbeten med detalj-, och översiktsplaner.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon