Ladda elbil: kostnad

Funderar du på att skaffa en elbil men är osäker på kostnaderna för laddutrustning?

Grovt uppskattat kan man säga att priset på en laddbox i ett garage är cirka 5 000-12 000 kr och installationen cirka 2 000-6 000 kr. Laddstolpar som kräver mycket markarbete blir ofta dyrare. För att hålla nere kostnaderna är det bra om laddarna är placerade nära elcentralen. Av samma anledning ska kabeldragningen helst göras på en befintlig vägg eller grävas ner i en mjukare yta. Därför ska laddstolparna helst inte placeras på betong eller asfalt.

Vad kostar det att ladda?

Svaret är att det beror på var du laddar din bil. Om du laddar hemma i villan så påverkas din laddkostnad av vilken sorts elhandelsavtal du har.

Har du ett elhandelsavtal med ett rörligt elpris ligger laddkostnaden på cirka 3-5 kr/kWh. Har du ett elhandelsavtal med timpris, exempelvis Timpris, kan du komma ner till halva den kostnaden om du nyttjar lågprisperioderna och laddar när elpriset är som allra billigast.

Om du använder en publik laddning eller en laddning där inte du själv står för elhandelsavtalet (t.ex. i en bostadsrättsförening) börjar ett normalt laddpris på cirka 3 kr/kWh. Priset påverkas dock av hur snabbt laddningen kan ske.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon