Vinnarna utsedda i Kraftringen och Lunds kommuns designtävling

Vinnarna utsedda i Kraftringen designtävling

Efter förra årets succé upprepar Kraftringen konceptet Art Shacks som erbjuder möjlighet för unga konstnärer att få förvekliga sina konstverk i offentliga miljöer samtidigt som de får ett betalt sommarjobb. Dessutom erbjuder det en chans för gymnasieungdomar att utforska hur det skulle kunna vara att utbilda sig inom det konstnärliga området. Fem nätstationer i Lund kommer få en total ”make-over”. De klottriga fasaderna ska förvandlas till fina konstverk och konstnärerna är unga lundabor från Lunds Konst/Designskola.‎ Nu har juryn utsett de vinnande bidragen som kommer att få måla om de fem nätstationerna. Projektet är initierat av Kraftringen och genomförs i samarbete med Lunds Kommun.

- Att utsmycka nätstationerna kräver kreativitet, ett positivt sinne och inte minst, en hel del arbete. Det innebär att vi kommer att kunna erbjuda ett antal sommarjobbstjänster till konstintresserade feriepraktikanter från Lunds Kommun, säger Marie Persson projektledare för Artshacks på Kraftringen.

- Art Shacks är en perfekt möjlighet att arbeta med konkreta konstprojekt, Lund är en lagom stor stad där vi kan synas och göra ett verkligt avtryck. Det här blir ett sätt för kommuninvånarna att få tillgång till fin konst i vardagen, avslutar Cecilia Cavefors, Rektor Lunds Konst/Designskola‎

  Tillsammans med vinnarna från Konst/Designskolan kommer ungdomar som erbjuds sommarpraktik via Lunds kommun att vara med och utsmycka de fem nätstationerna. Årets tema är positiv energi.

  Juryn består av följande:

  Sezgin Kadir VD Kraftringen

  Malin Sjögren – Stadsarkitekt Lunds Kommun

  Bianca Maria Barmen – konstnär

  Pernilla Hall Måryd – AD och Kreativt ansvarig på Kraftringen

  Devlin Dylan – driftingengör Kraftringen

  Årets vinnare:

  Rebecka Malmberg Winstrupsgatan/Elverket - N111

  ”Mitt designförslag ligger precis vid juridicum, därför ville jag belysa lunds studentstad och uppmuntra till studier. Därför gestaltar motivet en person som läser i ett hav av vackra böcker. Jag tycker det är viktigt att vi visar den positiva påverkan Lund har genom sina studier. Ur en av böckerna blomstrar det precis på samma sätt som en student gör och jag vill även uppmärksamma den fina växtligheten på taket. Färgerna är inspirerade från omgivningen av platsen.”

  Alva Fredriksson Mariaplatsen

  ”För mig är positiv energi något som människor utstrålar. Det kan vara genom ord, näravo eller i tanken. Det kan vara människor en inte känner eller människor som står en nära. Motivet visar gult ifyllda siluetter av människor. I just detta fall är det människor som står mig nära - familj och vänner. Det fina är att siluetterna kan föreställa vilka människor som helst; de människor som just du upplever utstrålar positiv energi.”  Theo Arfvelin Tornavägen/Västgöta Nation

  ”Positiv energi får vi inte när vi är stressade, ibland kan det vara bra att ta några steg tillbaka och varva ner lite. Vi behöver då och då få en paus i vardagen och tänka lite på oss själva.

  Min tanke med denna design har varit att försöka med både färger och former framföra lugn, och därigenom positiv energi. De låga, mjuka bergen omringade av moln ska representera välmående.”

  Disa Wester Vegaskolan/Råbyvägen

  ”Positiv energi existerar i många former, men det som laddar mina batterier är naturen. Jag tror det är en gemensam nämnare för många av oss, att fågelsång och gröna träd, särskilt efter en lång vinter, gör oss väldigt lyckliga! Att omgiva sig med saker som växer och kunna promenera längs lummiga gator har och har alltid haft en oerhörd effekt på mitt humör, och är något jag alltid återkommer till med tacksamhet”
  Molly Schedin Galjevången/Tuna

  ”Motivet är lekfullt och glatt. Det uppmuntrar lek och bus. Den är dessutom rätt enkel vilket passar just den stora stationen”  Tidsplan för tävlingen:

  Jurybedömning: 5 maj

  Konstnärerna börjar måla: 7 juni

  Sommarjobbare från Lunds Kommun börjar jobba 13 juni

  Invigning: 23 juni


  För mer information: Kontakta Marie Persson projektledare för Artshack 073 812 82 00, Marie.persson@kraftringen.se

  På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
  chat-bubble-icon