Vinnarna utsedda i Kraftringen och Lunds kommuns designtävling

Art Shacks är sommarens designtävling som innebär att fem nätstationer i Lund kommer att få en total ”make-over”. De klottriga fasaderna ska förvandlas till fina konstverk och konstnärerna är unga lundabor. Nu har juryn utsett de vinnande bidragen som kommer att få måla om de fem nätstationerna.

Tillsammans med vinnarna från Konst/Designskolan kommer nu feriearbetare från Lunds Kommun att vara med och utsmycka de fem nätstationerna. Ett spännande och givande sommarjobb som bidrar till att vi alla får ett vackrare och mer färgglatt Lund, säger Marie Persson projektledare på Kraftringen. 

Mejeriet/Skateparken: Vinnare Anna Duvskog

Nätstation vid Mejeriet/skateparken

Juryns motivering: Gestaltningen bjuder på en mångfacetterad berättelse om Lund där motiven passar väl in i porten mot stadsparken och staden. Motivet torde gå bra att omsätta på fasaderna.

”Jag har målat i hela mitt liv och när jag fick höra om tävlingen visste jag direkt att jag ville vara med. Jag är uppväxt ute på Östra Torn och har sett hur staden utvecklats under 27 år. Därför ville jag göra någonting som förmedlade en känsla av Lund. Här finns mycket humanism och natur, det är en fin stad som är välkomnande och som är min trygghet. Tillsammans har vi kraften att förändra, och det vet Lund.”

Revingegatan/Tullgatan: Vinnare Fredrik Zanichelli

Nätstation vid Revingegatan/Tullgatan

Juryns motivering: Förslaget tar fasta på det fina teglet som material och låter detta lysa igenom i en bild som tydligt symboliserar kraften framåt genom vågmönstret. Att maskera av tegelstenar borde kunna gå bra för att få fram konceptet tydligt.

”Jag gillar när man skalar bort aspekter och gör ett verk utifrån en utgångspunkt, i det här fallet var det kraft. Både med el och i själva kraftfältet. Dessutom när jag såg det vackra teglet blev det nästan självklart att det skulle ha en framträdande plats i motivet.”

Stadsparkscaféet/P-huset: Vinnare Rebecka Malmberg

Nätstation vid Stadsparkscaféet

Juryns motivering: Gestaltningen ger en fin bild av kärlek och vänskap som enande och stark kraft i Lund. Fint fokus på den ”inre styrkan/inre livet” via grenarna som växer ut.

Nätstationen och motivet kan ge upplevelsevärden från olika håll och torde gå bra att måla på fasaderna.

”Att få skapa är det bästa som finns. När jag såg att jag hade chansen att göra det här så la jag ner hjärta och själ.

Jag blir varm om hjärtat och känner att jag är på väg någonstans. Att man varit med om en tävling och att en riktig jury har tittat på det är stort. Innan har jag bara gjort arbeten för skolan men det känns roligt att detta är för allmänheten och att andra kommer att kunna se det man skapar”

Järnåkra/Hemköp: Vinnare Clara Digman

Nätstation vid Järnåkra/Hemköp

Juryns motivering: Ett vackert trädmotiv visar på kraften i det gröna som växer runt oss och som ständigt hittar sätt att sträva uppåt. Nätstationens underlag lämpar sig väl för motivets konstruktion.

”Att jag vann betyder mycket för mig. Det är ett konstverk som alla kan se, alla som går förbi kommer att kunna se det. Jag hoppas att folk ska känna kärleken till naturen och få en lugn känsla eftersom det är en ganska busy korsning och inte så mycket träd där.”

Polhemskolan-parkering: Vinnare Tove Thorn Boström

Nätstation vid Polhemskolan

Juryns motivering: Ett kraftfullt mönster ger styrka i en skolmiljö där kreativ energi behövs i vardagen. Mönstret borde gå bra att översätta på stationen och kan upplevas från olika håll. 

”Det här är ett mönster som jag haft lite sedan innan och som är inspirerat av yin och yang-tecknet. Jag tycker att det funkade med platsen eftersom här finns både en kyrka, idrottsplats och skola”

Fakta:

  • Projektet är ett samarbete mellan Lunds Kommun och Kraftringen. Fem lokalt belägna nätstationer kommer att dekoreras på temat Tillsammans har vi kraften att förändra.
  • Juryn består av följande personer: Philip Sandberg kommunstyrelsens ordförande – Lunds Kommun, Sezgin Kadir vd Kraftringen, Åsa Svensson vd- Kraftringen nät, Devlin Dylan - Kraftringen, Malin Sjögren – Stadsarkitekt Lunds Kommun, Jonas Al-shaykhly – Ungdomsombud Kulturförvaltningen, Tove Ambolt – Konstnär och tidigare elev på Konst & Designskolan
- Tillsammans med vinnarna från Konst/Designskolan kommer nu feriearbetare från Lunds Kommun att vara med och utsmycka de fem nätstationerna. Ett spännande och givande sommarjobb som bidrar till att vi alla får ett vackrare och mer färgglatt Lund, säger Marie Persson projektledare på Kraftringen.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon