Konst & kul sommarjobb när ungdomar sätter färg på Lunds nätstationer

Under några intensiva sommarveckor kommer fem nätstationer i Lund att få en total ”make-over”. De klottriga fasaderna ska förvandlas till fina konstverk som kommer att förgylla stadsmiljön. Konstnärerna är lokala ungdomar som på det här sättet får en chans att förverkliga sina konstverk, bli synliga för allmänheten och samtidigt får ett betalt och roligt sommarjobb.

Projektet ”Art Shacks” är i rullning

Projektet är ett samarbete mellan Lunds Kommun och Kraftringen. Fem lokalt belägna nätstationer kommer att dekoreras på temat Tillsammans har vi kraften att förändra.

I Art Shacks är det stadens egna ungdomar som bestämmer vad ska pryda de små husen. En designtävling är just nu är i full gång på Lunds Konst/Designskola och vi ser med stor spänning fram emot de kreativa förslag som kommer att presenteras för juryn i mitten av maj. Totalt fem bidrag ska väljas ut och sedan förverkligas. Vinsten består av tre veckors betalt sommarjobb där de vinnande bidragen målas upp av eleverna själva.

Ett projektet som skapar efterlängatade sommarjobb åt Lunds ungdomar

Att utsmycka nätstationerna kräver kreativitet, ett positivt sinne och inte minst, en hel del arbete. Det innebär att vi glädjande nog kommer att kunna erbjuda ett antal sommarjobbstjänster till konstintresserade feriepraktikanter från Lunds Kommun.

Tillsammans med vinnarna från Konst/Designskolan kommer praktikanterna att vara med och utsmycka de fem nätstationerna. Ett spännande och givande feriearbete som bidrar till att vi alla får en vackrare och mer färgglad stad.

Bilder på nerklottrade nätstationer i Lund.

Nä, nu är vi trötta på att många nätstationer ser så här tråkiga ut. Tack vare projektet Art Shacks kommer de snart att förvandlas till mycket vackrare byggnader. De här ligger i korsningen Revingegatan-Tullgatan och vid Mejeriet i Lund.

Vad är egentligen en nätstation?
Men vad döljer sig bakom väggarna på de här små husen som finns lite överallt? Jo, i en nätstation omvandlas högspänningsel till el med lägre spänning, något som är en förutsättning för att alla som bor i närheten ska kunna få ström i sina uttag. Tyvärr är våra nätstationer inte alltid så snygga som de förtjänar men det kommer vi att ändra på i sommar tack vare konstprojektet ”Art Shacks”.

Här ligger de 5 stationer som ska dekoreras
Mejeriet – Skateparken
Stadsparkscaféet/P-huset
Revingegatan-Tullgatan
Järnåkra/Hemköp
Polhemskolan

Vackrare stad & mindre klotter
Med cirka 400 nätstationer i Lund blir det en hel del utgifter i samband med sanering och rengöring, men med Art Shacks väljer vi konst istället för klotter. Unga konstnärer får en chans att visa fram sin kreativitet i det offentliga rummet, sommarjobb skapas och alla kan njuta av färgglad konst. Det är vad vi kallar en win-win-win. Tillsammans har vi kraften att förändra.

Elever från Lunds Konst/Designskola står för designen
Lunds Konst/Designskola drivs av Folkuniversitetet och deras duktiga elever har tidigare hjälpt oss att dekorera våra elskåp. I samarbete med Lunds kommun valde vi därför att kontakta skolan ännu en gång - nu för att lansera en tävling om den bästa nätstationsdekoren. Uppdraget är att ta fram en riktigt fin design på temat ”Tillsammans har vi kraften att förändra”. Vinnarna utses i mitten av maj.

Under några intensiva sommarveckor kommer fem nätstationer i Lund att få en total ”make-over”. De klottriga fasaderna ska förvandlas till fina konstverk som kommer att förgylla stadsmiljön. Konstnärerna är lokala ungdomar som på det här sättet får en chans att förverkliga sina konstverk, bli synliga för allmänheten och samtidigt får ett betalt och roligt sommarjobb.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon