Nytt nät för sensorkommunikation i Eslöv

Nu finns ett nytt, trådlöst nät för kommunikation av data från sensorer i Eslöv. Under sportlovsveckan sattes de första sensorerna upp som nu samlar data via Kraftringens så kallade LoRa-nät. Sensorerna har ett brett användningsområde, alltifrån att hitta lediga parkeringar till att öka tryggheten i centrum.

Eslövs kommun driver just nu ett projekt för att lära sig mer om sensorteknik och hur den på bästa sätt kan skapa nyttor för kommuninvånarna. Sensorprojektet, eller SMART-projektet som det kallas, satte under sportlovsveckan upp fem olika sorters sensorer i centrala Eslöv.

- Projektet visar på den bredd som man redan nu kan ana av framtida användningsområden, säger Sara Kralmark, projektledare på Kraftringen. Med sensorer som mäter trafikvolym kan man få underlag för trafikplanering. Parkeringssensorer kommer kunna visa hur många lediga platser det finns och närvarosensorer ska skapa ett lugnare och tryggare centrum för fotgängare och cyklister. SMART-projektets tester ger en aning om hur en storskalig utrullning av sensoranvändning kan skapa samhällsnyttor.

Kraftringen driver sedan hösten 2019 ett nät för sensorer i Lund och bygger ut liknande lösningar på flera platser. LoRa står för ”long range”, och innebär ett trådlöst nätverk med räckvidd på 5-20 km där man energieffektivt kan skicka datatrafik. Tekniken lämpar sig främst för överföring av mindre datamängder än till exempel mobilnäten eller andra trådlösa datanätverk. Det här gör LoRa optimalt för sensorer som sitter ute i stadsmiljö, som bara skickar iväg data då och då, till exempel när det är en parkeringsplats blir ledig, när det är dags att vattna en rabatt eller när en soptunna är full. Tack vare att det krävs så lite energi för kommunikationen kan en batteridriven sensor fungera i 10-15 år utan batteribyte. Just dessa långa batteritider, som minskar behovet av underhåll, är avgörande för att kunna rulla ut sensoranvändning i stor skala.

- Med den här typen av energi- och kostnadseffektiva nät kan man enkelt skapa helt nya tjänster till låga kostnader, berättar Mats Flankör, ansvarig för produkter och tjänster inom affärsområdet Datakommunikation på Kraftringen Fiber. Vi har bara precis sett början på det som brukar kallas sakernas internet och nätverk såsom LoRa-nätet finns infrastrukturen på plats för framtidens spännande utveckling.


Fakta:
Utöver Kraftringen och Eslövs kommun deltar även Lundabolaget Sensative i SMART-projektet. Sensative är underleverantör till Kraftringen och tillhandahåller den plattform, Yggio, som samlar in och presenterar sensornätverkets data för användarna. https://sensative.com/

Läs mer om Kraftringens tjänst sensorkommunikation här: https://www.kraftringen.se/foretag/fiber-iot/sensorkommunikation/

Läs mer om Eslövs kommuns SMART-projekt här: https://eslov.se/nyheter

Nu finns ett nytt, trådlöst nät för kommunikation av data från sensorer i Eslöv. Under sportlovsveckan sattes de första sensorerna upp som nu samlar data via Kraftringens så kallade LoRa-nät. Sensorerna har ett brett användningsområde, alltifrån att hitta lediga parkeringar till att öka tryggheten i centrum.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon