Ny teknik gör det enklare att bedöma ledningsnätens status

Kraftringens fjärrvärmenät genomgår en omfattande modernisering. Bland initiativen för att förbättra ledningsnäten finns ett branschövergripande projekt som utvecklar nya metoder för att bedöma VA- och fjärrvärmenätens renoveringsbehov. Vinnova har i dagarna beviljat projektet medfinansiering med drygt nio miljoner kronor, vilket gör det möjligt att på allvar påbörja arbetet.

Tillsammans med Sydvatten initierade Kraftringen för snart två år sedan ett samarbete kring VA- och fjärrvärmenät som nu mynnar ut i ett projekt för att utveckla matematiska metoder som kan identifiera svagare ledningssträckor. Projektet engagerar flera VA- och fjärrvärmebolag, teknikleverantörer och universitet. Kraftringen upplåter sitt ledningsnät som testbädd när dessa nya metoder skall provas.

Fjärrvärme är ett hållbart sätt att värma bostäder och andra byggnader i urbana miljöer. Vi var i Lund tidigt ute med fjärrvärme, varför det är naturligt att delar av Kraftringens fjärrvärmenät nu behöver förnyas.

- Ett bättre beslutsunderlag för att prioritera vilka ledningssträckor som skall bytas ut, eller renoveras, ger både tryggare fjärrvärmeleveranser och stora ekonomiska besparingar, menar Fredrik Fackler som är produktionschef med ansvar för fjärrvärmeproduktionen hos Kraftringen.

I projektet som skall utveckla nya metoder för att bedöma ledningsnätens status samarbetar Kraftringen, bland andra, med Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola, E.ON Värme och Öresundskraft.

Kraftringens fjärrvärmenät genomgår en omfattande modernisering. Bland initiativen för att förbättra ledningsnäten finns ett branschövergripande projekt som utvecklar nya metoder för att bedöma VA- och fjärrvärmenätens renoveringsbehov.  Vinnova har i dagarna beviljat projektet medfinansiering med drygt nio miljoner kronor, vilket gör det möjligt att på allvar påbörja arbetet.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon