Pitch and match för hållbart stadsbyggande

Regionens miljöteknikföretag utmanades i en Pitch and Match för att stimulera innovativa lösningar för Lunds nya stadsdel Brunnshög. Tolv företag antog utmaningen att besvara någon av frågorna: Hur kan vi lagra energi på ett smart och lokalt sätt för att kunna använda den vid ett senare tillfälle? Hur kan vi ta tillvara odlingspotentialen i stadsdelen Brunnshög? Hur kan vi med teknikens hjälp påverka människor att röra sig till fots och med cykel, eller använda kollektivtrafik?

- Vi vill genom Brunnshögsprojektet stötta initiativ i branschen som i en förlängning kan generera innovativa lösningar för hållbart stadsbyggande, berättade Eva Dalman som är Lunds kommuns projektchef för Brunnshög.

Ett av de företag som medverkande på Pitch and Match var NODA Intelligent Systems AB, vars produkter är ett resultat av forskning vid Blekinge tekniska högskola. NODA Smart Heat Building sänker fastigheters energikostnader och NODA Smart Heat Grid optimerar produktion, distribution och konsumtion i fjärrvärmenätet. 

- Det känns som att tiden är mogen och att det händer spännande saker nu som kan åstadkomma smarta energilösningar för både produktion, distribution och konsumtion, menade Per Sundberg från NODA Intelligent Systems AB.

Ett företag som fick mycket uppmärksamhet för sina lekfulla hybridlösningar för vind och solkraft var InnoVentum AB. De presenterade konstruktioner i limträ som går att montera ner, utan att lämna några spår efter sig. Träkonstruktionen minskar bullret och en lösning med skruv i marken gör att produkterna Dali, Dalifanten och Giraffen klarar tuffa vindförhållanden, trots att de helt saknar betongfundament.

- Det var inspirerande att ta del av både nytänkande, tekniskt avancerade och roliga lösningar som kan bidra till att förverkliga visionen om hållbart stadsbyggande, menade Sara Kralmark från Kraftringen som medverkade i den panel som grillade miljöteknikföretagen.

Lunds kommun, Kraftringen och Sustainable Business Hub arrangerade tillsammans Pitch and Match för Lunds nya stadsbyggnadsprojekt Brunnshög.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon