Nu drar vi igång Spänningssökarna - höstens stora tävling!

Spänningssökarna är tävlingen som vi på Kraftringen varje år arrangerar för elever i årskurs 9. Tanken är att ungdomarna ska få en chans att lära sig mer om energi och miljö, samtidigt som de får använda sin kreativitet för att arbeta med ett aktuellt tema. i år är temat "Energi från trakten - Hur kan man lösa Skånes energiförsörjning genom småskalig produktion?"

hero_startsida_1920x400.jpg

Fler klasser än någonsin är anmälda och under hösten kommer de att arbeta intensivt med sina projekt. Den stora finalen går av stapeln i Lund den 25 november.

Spänningssökarna riktar sig till elever som går i årskurs 9 till hösten i någon av våra ägar- och verksamhetskommuner: Lund, Eslöv, Klippan, Lomma, Hörby, Höör, Åstorp, Staffanstorp, Svalöv och Kävlinge.

Tävlingen är utvecklad i nära samarbete med experimentverkstaden Vattenhallen Science Center i Lund. Dit ska alla klasser får komma för en workshop där de får utföra olika experiment och ta fram det bidrag som klassen ska tävla med.

Varför Spänningssökarna?

S[1].png

Vi på Kraftringen vill tillsammans med samarbetspartners och framtida generationer leda utvecklingen av det hållbara samhället. Om resurserna ska räcka till alla i framtiden så måste vi hitta nya energilösningar och konsumera smartare. Vi tror på dagens unga och vill därför låta dem vara med och skapa framtidens energilösningar.

Syftet med tävlingen är att öka elevernas kunskaper kring energi och miljö, samtidigt som de får använda sin kreativitet till att ta fram innovativa lösningar på temat Energi från Trakten (hur man kan lösa Skånes energiförsörjning genom småskalig produktion). Spänningssökarna ska ses som ett roligt, inspirerande och utmanande komplement till den ordinarie undervisningen. Eleverna lär sig presentations- och argumentationsteknik och tävlingsmomentet skapar engagemang och gemenskap i klassen.

Mer om tävlingen

Tävlingen går ut på att klasserna ska kläcka en idé, sedan visualisera sitt bidrag. Det kommer att bedömas av Kraftringen, allmänheten och senare av två jurygrupper som består av studenter på LTH, en retorikexpert och politiker från Kraftringens ägarkommuner. Allt avgörs i en livesänd final i november. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor.

Höstens tävling är i full gång och du kan läsa mer om den på Spänningssökarna.se. Vill du veta mer? Kontakta vår projektledare här!

Spänningssökarna: Podden

I det här avsnittet av vår podd Kraftkällan får vi träffa Linda Ahlman, Kraftringens projektledare för senaste upplagan av Spänningssökarna och Philippe Longchamps, lärare på BMSL i Lund som innehar det smått osannolika rekordet att ha haft minst en klass i final varje år som tävlingen pågått. Vilken är hemligheten till att bli så framgångsrik? Lyssna på poddavsnittet för att få alla tipsen!

Podd_spänningssökarna.PNG

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon