Solblomman som producerar el

Uppkopplad solföljarteknik i form av en blomma

Sedan år 2016 har vi på Kraftringen en så kallad Solblomma, eller Smartflower, på parkeringen utanför huvudkontoret på Råbyvägen 37 i Lund. Solblomman är en solpanelslösning formad som en blomma som fäller ut sig själv på morgonen, vänder sig mot solen och följer dess rörelse under dagen med hjälp av en GPS. På kvällen fäller blomman ihop sig igen.

Här kan du följa produktionen i form av effekt (kW) det senaste dygnet:

Tack vare solföljartekniken kan solblommans paneler plocka upp närmare 40 % mer sol än traditionella solpaneler under en dag. Mängden el som produceras är mellan 4000 och 6200 kWh per år, vilket överträffar årsbehovet av hushållsel för en normalstor villa.

Solblomman på Kraftringens kontor är försedd med sensorer som trådlöst skickar data om elproduktionen över Kraftringens LoRa-nät. Datan samlas in och omvandlas sedan till information i våra interna produktionsövervakningssystem.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon