Utsmyckade kabelskåp i Lund

I samarbete med Lunds kommun, Folkuniversitetet och Lunds konst/designskola prydde vi under våren 2018 fem stycken elskåp i centrala Lund med konstverk. Eleverna på Lunds konst/designskola tävlade om vem som kunde skapa de bästa illustrationerna som skulle täcka de annars grå plåtskåpen.

Nedan kan du läsa om respektive vinnare, deras egen tanke bakom sitt verk och Kraftringens jurys motivering till vinnaren. Vill du gå på konstpromenad? Längst ner på sidan finner du en karta till var kabelskåpen står.

Felicia Larsson - Kraften bakom tillsammans

- Kraften bakom dig eller ”Kaffen bakom dig” symboliserar strömanvändandet och gemenskapen i det vardagliga. Energi behövs inte bara i våra hushåll, utan också i våra kroppar och därför vill jag uppmuntra alla till att ta en fikapaus med någon man tycker om.

Juryns motivering: Elnätet jobbar dag som natt. Med el kan du inleda morgonen på ett kafé på stan, tillsammans med någon utvald. Ett genomtänkt bidrag som med symbolik i såväl placering som innehåll, tydligt visar elenergins potential att skapa ett ögonblick av harmoni och samvaro mellan människor.

Olivia Arwin - Kraften bakom kunskap

– Kunskap är och kommer alltid vara en ledande kraft i samhället. Jag valde att göra en hyllning till Lund och dess universitet, samt en påminnelse hur kraften bakom dig ständigt finns där i alla dina dagliga möten. Utan kunskap ingen kraft och utan kraft ingen kunskap. På varje bokrygg finns en kurs du kan studera på Lunds universitet. Tillsammans bildar de första bokstäverna i varje kurs, meningen ¨ Kraften bakom Kunskap ¨. Klockan visar kvart över och är inspirerad av den akademiska kvarten, en term inom universitetet. I högra hörnet ser man en hög liggande böcker. Tillsammans bildar de ¨energi för framtida generationer¨, vilket är kraftringens vision. Den stora blåa boken är inspirerad av den 16 cm tjocka Svenska Lagboken. Där jag har bytt ut "Sveriges rikes Lag" till "Kraften bakom dig". De två symbolerna omega alfa är omvända med mening att de bildar mina egna initialer, OA – Oliwia Arwin. Jag valde även att illustrera hela bilden med tanke på dess placering utan för Pinchos. Pinchos har en illustration av en gardin med ett specifikt uttryck. Jag valde att bejaka den och forma min bild i snarlik stil.

Juryns motivering: I Lund har kunskap stått i fokus sedan 1666. Elnätet är en nyare företeelse men har en given plats som förutsättning för det mesta i vår vardag, vare sig man studerar på universitet eller på egen kammare. Med lokal anknytning till Lund som universitetsstad och genomtänkt placering som harmonierar med omgivningen visar bidraget hur kunskap skapar gemenskap och framåtanda.

Benedikte Gottlieb Löfström - Kraften bakom var och en

–  Mitt mönster handlar om kraften bakom alla människor i staden. Vi är alla olika och det är något positivt som vi ska ta till vara på. Var och en har sin egna styrka som gör den speciell. Tillsammans samlar vi all kraft och bygger upp staden med kärlek.

Juryns motivering: Vi har 119 000 invånare i Lunds kommun och inte en enda är den andra lik, kanske särskilt i en stad med ett universitet och stora internationella företag med mängder av utbyten med resten av världen. Ett bidrag som med subtila medel förmedlar kraften i mångfald och inkluderande gemenskap. Vi är alla olika och det är vår styrka.

Jess Goldsmith - Kraften bakom färgen

–  Under sommaren så är Lund ljust och vackert, med blommor och träd som sätter färg på tillvaron, men i höst, vinter, och den tidiga våren kan det ofta kännas grått och kallt. Jag valde att skapa min design till elskåpstävlingen för att kunna inspirera och glädja folk genom att sätta lite mer färg på stan.

Juryns motivering: Nu har vi förhoppningsvis lämnat en ovanligt lång och grå vinter bakom oss. En vinter som med all tydlighet visat att det finns underlag för en och annan humörhöjande åtgärd i gatumiljön. Med skarpast möjliga kontrast till kabelskåpens grå vardag visar bidraget hur energi kan skapa färgstark kommunikation som skapar glädje hos åskådaren, oavsett årstid eller humör.

Elisabeth Jönsson - Kraften bakom konsten

–  Kraften bakom konsten. Konst har en kraft att kunna inspirera och ge glädje till människor. Här får meningen dubbel betydelse för det krävs el för att kunna måla digitalt.

Juryns motivering: Får man kalla vad som helst för konst? Eller får man göra vad som helst till ett konstverk? Ett bidrag som, både symboliskt och bokstavligen, finurligt visar symbiosen mellan kraften och konsten. Ett upplyftande konstverk för förbipasserande.

Karta

Varför inte gå på en liten konstrunda i centrala Lund? Nedan ser du var verken finns utställda. 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon