Art Shacks - rektorn reflekterar över designtävlingen

Juni 2021
Terminen är över för eleverna på Lunds Konst/Designskola och sommarlovet har börjat. Men för de som vann Kraftringens designtävling Art Shacks har ett nytt projekt inletts. Fem nätstationer i centrala Lund förvandlas i dagarna till levande konstverk och ska stå klara till den 24 juni. Medan vinnarna är i full gång med arbetet, passar vi på att prata med Cecilia Cavefors, som sedan många år är rektor på skolan.

Cecilia Cavefors är rektor för Lunds Konst/Designskola‎ som är en konst & kulturutbildning på heltid under ett eller två år.

Hej Cecilia! Vad tycker du om Art Shacks?
Jag är jätteglad. De vinnande verken representerar varje elev otroligt väl.

Vad tror du att det här projektet betyder för eleverna?
Utsmyckningen är helt i linje med hur vi jobbar på skolan. Vi pratar mycket om hållbarhet. Hela tänket finns men för att det ska bli på riktigt måste våra elever ha en förankring i miljön runt omkring. Om inte blir det bara abstrakt tänkande. Art Shacks är en perfekt möjlighet att arbeta med konkreta konstprojekt, och att få göra det i Lund är en fördel. Det är en lagom stor stad där vi kan synas och göra ett verkligt avtryck.

Vad skulle du säga Art Shacks innebär för Lund?
Vi vill vara en del av staden. Det här blir ett sätt för kommuninvånarna att lära känna oss och att få tillgång till fin konst i vardagen.

Hur tycker du att samarbetet med Kraftringen har fungerat?
Vi har samarbetat med Kraftringen i massor av år. Tidigare gjorde vi stora ljusinstallationer som startade i samband med 1:a advent, som en del Lundabor kanske minns. Vi har också gjort konstiga julgranar och dekorerat kabelskåp på Lunds gator och nu, Art Shacksprojektet.  Vårt samarbete med Kraftringen har alltid funkat väldigt bra.

Har du haft möjlighet att ta en tur ner på stan för att se hur arbetet fortskrider?
Absolut, jag var där nere häromdagen. Allt såg jättefint ut och precis som alla andra ser jag fram emot den officiella invigningen den 24 juni.

Vad gör dig extra glad med det här projektet?
Det som gör Art Shacks extra kul är att bidragen är så olika. Eleverna har alla samma bakgrund med sig från skolan, samma teknikkunskaper, ändå har de valt så olika vägar. Det visar på en bredd, där var och en tar ut sina svängar på ett spännande sätt, avslutar Cecilia.

De fem nätstationerna finns på följande ställen i centrala Lund
Ta gärna en tur förbi och se hur nätstationerna får ett nytt liv!

Mejeriet/Skateparken. Konstnär: Anna Duvskog
Revingegatan/Tullgatan. Konstnär: Fredrik Zanichelli
Stadsparkscaféet/P-huset. Konstnär:Rebecka Malmberg
Järnåkra/Hemköp. Konstnär: Clara Digman
Polhemskolan-parkering. Konstnär: Tove Thorn Boström

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon