Kraftringens första WOPAS-elstolpe på plats i Hallabro

Först kom de traditionella elstolparna i impregnerat trä, därefter elstolpar gjorda av komposit. Nu är den senaste sortens elstolpar, WOPAS, här. Kraftringens första WOPAS-elstolpe är nu på plats i Hallabro.

Stormar kan göra att elnätstolpar knäcks, de kan drabbas av röta, insektsangrepp eller bli skadade av översvämningar. Stolparna behöver då bytas ut mot nya.

I Hallabro fanns det en gammal elstolpe som hade drabbats av röta och behövde bytas ut. Kraftringen Nät gav då i uppdrag till Kraftringen Service AB, KSAB, i Torsås-Hallabro att byta ut den. Philip Jönsson arbetar som produktionsledare för KSAB i Torsås-Hallabro:

- Elstolpen var ordentligt angripen av röta, och behövde verkligen bytas. Då den stod i anslutning till öppet vatten behövde vi se över vilka alternativ till elstolpar som fanns. Det är tydligt reglerat var traditionella elstolpar i impregnerat trä får sättas upp. Bland annat måste impregnerade elstolpar ha ett visst säkerhetsavstånd till vattendrag eller brunnar. Vårt val landade därför i det här fallet på WOPAS, berättar Philip Jönsson.

WOPAS-elstolpen består av 85% svensk eller norsk gran eller furu och av 15% polyeten, varav 2/3 av polyetenen är återvunnen. WOPAS kan placeras direkt i vatten och mark, är giftfri och kan användas i vattentäkter, parker, trädgårdar, lekplatser och anläggningar för friluftsliv.

- WOPAS är ett spännande alternativ till de traditionella impregnerade elstolparna, säger Philip Jönsson. Vi har tidigare provat kompositstolpar, men de är ganska dyra och kräver specialredskap både när man skall sätta upp dem, och sedan när man skall arbeta i dem.
Det enda extra som behöver göras med WOPAS-elstolparna är att vi behöver vara noga med att täta runt skruvar och bultar.

Uppdragsgivaren, Kraftringen Nät, är också intresserad av att följa utvärderingen av hur det går med den nya WOPAS-elstolpen. Krzysztof Lukaszewicz är underhållsingenjör på Kraftringen Nät:
- WOPAS ser lovande ut som alternativ till de traditionella elstolparna i särskilda miljöer. Dessutom bidrar de till en bättre arbetsmiljö för de montörer som arbetar med och i dem. Vi ser fram emot att följa hur detta faller ut.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon