Blåsigt, snöfall och kallt – stökigt väder på ingång

SMHI har gått ut med varningar för blåst och snöbyar i södra Sverige från tisdagen den 2 januari och under de närmaste dagarna. Fram emot helgen väntas det bli kallt.  

SMHI varnar för att det i södra Sverige under tisdagen den 2 januari blir fortsatt blåsigt, med på sina håll en kraftig ostlig vind. I samband med att kallare luft strömmar längre söderut innebär detta att nederbörd också i söder efterhand övergår i snöfall. 

Den ostliga vinden med hårda vindbyar fortsätter under onsdagen och tilltar med vindbyar på upp emot 20 m/s. Det kan under onsdagen också komma stora snömängder, framför allt i centrala och östra Skåne, Blekinge och södra Kalmar län.

Det är sedan osäkert hur länge snöfallet ligger kvar över södra Sverige, men det ser ut att bli riktigt kallt under den kommande helgen.

Kraftringen Nät har förstärkt beredskapen
Hård blåst i kombination med ymnigt snöfall kan innebära att träd faller över ledningar och att kunder blir strömlösa. Med anledning av det stökiga väderläget har Kraftringen Nät därför förstärkt beredskapen med extra resurser i områden med luftburna ledningar.

Om det skulle bli avbrott kan det ibland dröja innan de kan åtgärdas, då det alltid först måste vara säkert för vår fältpersonal att ge sig ut.

Det här kan du själv göra
Med anledning av väderläget finns det ett par saker som du själv kan göra för att skydda dig:
Stanna inomhus.
Det finns risk att du kan skadas av exempelvis fallande träd eller grenar som hårda vindar bär med sig.

Undvik bilen om du måste gå ut.
Stormar kan orsaka störningar i trafiken och det finns risk för att exempelvis träd och lyktstolpar faller på vägen.

Ta in eller förankra trädgårdsmöbler och liknande.


Förbered dig på att elen kan försvinna.


Bra att ha hemma:

- Stearin- och värmeljus, tändstickor, ficklampa och batterier.
- Tappa upp vatten och ha gärna livsmedel som inte kräver tillagning hemma.
- Powerbank (bärbar laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad.
- Gasolkök med bränsle eller en annan alternativ värmekälla.
- Batteridriven radio eller vevradio, alternativt bilradion, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.

Källa: www.krisinformation.se

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon