Dagens pressträff om energipriser

Tanken är att runt 60 miljarder ska återföras varav 30 miljarder på vad man benämner som kort sikt. Mottagare ska vara både konsumenter och företagare med fokus på kunder i södra Sverige som drabbats hårdast av det rådande prisläget.

Förslaget finansieras genom återbetalning av flaskhalsintäkter som tillfaller Svenska Kraftnät. Svenska Kraftnät ska nu ta fram ett förslag på hur systemet ska se ut och lämna ett förslag allra senast 15:e november till Energimarknadsinspektionen.

Pressträffen lämnade väldigt lite i form av detaljer och vi på Kraftringen kan alltså inte i dagsläget komma med mer information.

Frågeställningar gällande vem som får återbetalningar, till vilka belopp, när systemet kan börja gälla och vilka av energimarknadens aktörer som blir inblandade i det föreslagna systemet kan vi inte besvara i dagsläget.

På en fråga från närvarande reportrar gav man en fingervisning om att det kan handla om en återbetalning på tre gånger så mycket som under den gångna vintern, utan taknivåer och inte heller begränsat i tid till enskilda månader.

Regeringen lägger alltså fram ett förslag men det finns såklart många frågetecken givet att Sverige går till val om en månad. Förslaget presenteras som ett robust förslag som ska kunna leva mer långsiktigt och linjerar med de förslag som EU presenterade som möjliga åtgärder i början av juni.

Vår rekommendation är att du även följer utvecklingen i vanlig dagspress.  Tack för förståelsen.

 Länk till materialet från Regeringskansliet finns här.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon