Kostnader för laddstolpar

Med allt fler elbilar på våra gator kommer en investering i laddstolpar med största sannolikhet att göra ditt företag mer attraktivt. Med Kraftringens laddstolpar installerade kan du välja mellan att ha helt fri laddning för alla, eller ha låsta stolpar där, exempelvis, anställda och besökare kan ha olika taxor och tillgång till laddning.

Grovt estimerat kan man säga att en laddlösning kostar cirka 12 000-16 000 kr per laddpunkt, väldigt beroende på hur installationsförutsättningarna ser ut. Dock finns det för närvarande finansiellt stöd att ansöka om som kan täcka upp till 50 % av investeringen. Laddstolpar som kräver mycket markarbete blir ofta dyrare. För att hålla nere kostnaderna är det bra om laddarna är placerade nära elcentralen. Av samma anledning ska kabeldragningen helst göras på en befintlig vägg eller grävas ner i en mjukare yta. Därför ska laddstolparna helst inte placeras på betong eller asfalt.

Vad kostar det att ladda?

En snittbilist i Skåne kör cirka 1 250 mil om året. Snittförbrukning på en elbil är ca 1,75 kWh/mil. Som företag sätter ni själv ert pris för laddningen men ett medelpris brukar börja runt 3 kr/kWh per laddning. Det finns flera alternativ för prissättning om ni väljer att ta betalt av de som laddar. Nedan beskrivs två exempel.

Mest rättvist är att ta betalt efter hur mycket varje användare laddar, i kr/kWh. Vi mäter då hur mycket varje laddare har använts. Med ett RFID-system kan man se vem som har laddat sin bil i ladduttaget. Elbilisten skaffar detta laddkort via Kraftringens partner, Eways, som månadsvis debiterar de laddade kilowattimmarna. Ni som laddstationsägare bestämmer laddpris men Kraftringen kan vara behjälplig med att sätta rätt nivå. Två gånger per år betalar sedan Eways ut intäkterna till ert företag. 

Andra alternativa betallösningar är parkeringsappar eller Swish. Kraftringens partner har idag samarbete med parkeringsapparna Easypark, Parkster och Mobill. Då betalar elbilisten för laddning på samma sätt som vanlig parkering. Swish fungerar genom en unik QR-kod på laddaren som elbilisten scannar och debiteras ett fast pris på laddningen.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon