Gatubelysning skapar ljuspunkter i vardagen

Här ser du några av våra projekt inom gatubelysning. Hovra med musen över bilden för att navigera i bildspelet och se fler bilder.

Belysning vid Sankt Johannesplan, MalmöKraftringen Service, S:t Johannesplan i Malmö

S:t Johannesplan – området kring tågstationen Triangeln i Malmö, har blivit en knutpunkt för regionens 37 000 pendlare. Arkitektbyrån White fick i uppdrag av Malmö stad att gestalta platsen och Kraftringen Service hjälpte till att förverkliga detta genom att montera belysningen.

På platsen finns 16 meter höga koniska stolpar som reser sig mot skyn. De är klädda i grafitsvart pulverlack och på stolparna sitter strålkastare monterade i ett spiralmönster. Där finns också upplysta gallerdurkar med underbelyst elefantgräs och fem fontäner med belyst vattenspel.

Belysning vid Sorgenfris fotbollsplan, Malmö

Kraftringen Service, Sorgenfris fotbollsplan i Malmö

På uppdrag av Malmö stad har Kraftringen Service monterat belysning på Sorgenfris fotbollsplan. När belysningen först var på plats visade det sig att flera boende i området kring fotbollsplanen stördes av den nya belysningen eftersom ljuset spred sig utanför planen. För att lösa problemet utvecklade vi istället en lösning med specialdesignade skärmar som vinklar ljuset nedåt. Avskärmningen gör att belysningen inte sträcker sig utanför planen och de lokala ungdomarna kan fortsätta att spela fotboll efter mörkrets inbrott,  utan att omkringboende känner sig bländade.

Belysning på Klagshamns udde

Klagshamns udde - belysning

Klagshamns udde är ett naturskyddsområde i Malmö med ett rikt och ovanligt djurliv – här finns fladdermöss, utrotningshotade paddor och grodor och många olika typer av fåglar och insekter. I området finns det också ett nytt ridhus med stall och paddock samt gång- och cykelvägar. Malmö stad har som ambition att göra området tryggt för både människor och djur att vistas i.

Entreprenad fick i uppdrag av Malmö stad och NCC att lösa belysningen på Klagshamns udde. Den stora utmaningen var att välja rätt ljuskälla. Fel belysning kan innebära att djuren drar sig mot ljuset och har svårt att lokalisera sig, vilket ofta resulterar i döda insekter och överkörda grodor.

Den belysning som valdes ut heter Batlamp, och är den första av sitt slag i Sverige. Det är ett monokromt ljus, som fladdermöss, paddor och insekter har svårt att se vilket innebär att djuren störs mindre jämfört med traditionell belysning. Batlamp kommer därmed att ge en trygg miljö för både djur och människor.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon