– Vi installerade elbilsladdare med hjälp av Kraftringen

Mitt i centrala Kristianstad, längs med Västra Boulevarden och granne med den vackra Tivoliparken, ligger bostadsrättsföreningen Mårten Persson. I huset med den gulputsade fasaden finns det 63 lägenheter i varierande storlekar, allt från små ettor med kokvrå till väl tilltagna lägenheter med 4,5 rum.

Kvarteret byggdes på 80-talet och byggnaderna börjar bli något till åren, vilket innebär att mycket är på gång. Förutom att satsa på vanligt underhåll har föreningen även siktet inställt på ett mer hållbart boende.

Föreningens ordförande Christer Lundgren berättar att man med hjälp av Kraftringen nyligen installerat laddare till elbilar nere i föreningens garage.

– Vi ser det som en framtidsinvestering, förklarar Christer Lundgren. Allt började med att några av våra medlemmar hörde av sig. De tänkte skaffa elbil och ville veta om det fanns möjlighet att ladda nere i vårt eget garage. I samma veva fick vi en inbjudan av Kraftringen till ett möte på temat BRF:er och laddstolpar.

– På mötet träffade vi Marc Persson, Kraftringens säljare. Både jag och min styrelsekollega fick förtroende för honom. Marc hade svar på våra frågor, och dessutom tog han på sig ansvaret att för vår räkning ansöka om Klimatklivet, det statliga stödet för elbilsladdning. Att slippa det pappersarbetet kändes som en stor fördel.

Sedan december 2018 är laddarna i BRF Mårten Persson på plats.
Föreningen har valt en helhetslösning som innebär att både drift och underhåll sköts av Kraftringen. Laddarna är utrustade med smart styrning och driftas från distans. Om något problem uppstår behöver man därför i de flesta fall, inte vänta på att en tekniker ska komma, utan det mesta sköts från Kraftringens central. De som använder laddarna betalar ett kWh-pris och debiteringen sköts av Kraftringen så att föreningen får betalt, utan att själv behöva fakturera.

– Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder, förklarar Marc Persson, som arbetat med BRF:er i flera år och väl känner till de utmaningar som brukar möta bostadsrättsföreningar.

I samband med installationen passade föreningens styrelse även på att se över sitt befintliga elhandelsavtal. Vid en jämförelse visade det sig att det lönade sig att byta till Kraftringen.

– Idag köper föreningen all sin el till fastigheten från Kraftringen och därigenom har vi fått ner våra elkostnader. Vi är väldigt nöjda med samarbetet, avslutar Christer.

Mårten Persson är en trivsam förening med en välskött innergård och fina planteringar som väntar på vårens första solstrålar.

Föreningens ordförande tar emot i entrén och berättar om de nya laddstolparna.

 På plats i garaget finns det nu sex laddpunkter där de som bor i föreningen kan ladda sina bilar.

 

Fakta om BRF och elbilsladdning

Hur fungerar det?
När ni vänder er till oss ser vi tillsammans över era behov och förutsättningar. Vi tittar på elanvändning och effektbehov för att se till att ni får en elbilsladdning med rätt kapacitet och utan onödiga kostnader.

Hur mycket kostar det?
Grovt estimerat kan man säga att en laddlösning kostar cirka 12 000-16 000 kr per laddpunkt, väldigt beroende på installationsförutsättningarna ser ut. Dock finns det för närvarande finansiellt stöd att ansöka om som kan täcka upp till 50 % av investeringen.

Vill du veta mer?
Vi berättar gärna mer om hur det fungerar att installera laddstolpar. Fyll i formuläret, så kontaktar en av våra säljare er inom kort. 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon